DARMOWA WYSYŁKA |
Przypisana jest do konkretnych produktów |
|
PŁATNOŚĆ PRZELEW / PAYU |
15,00 PLN / do 30 kg |
PŁATNOŚĆ PRZY ODBIORZE |
20,00 PLN / do 30 kg |
PŁATNOŚĆ PRZELEW / PAYU |
21,00 PLN / do 25 kg |
|
|
Dostępność: Dostępny
Czas wysyłki: 24 godziny
Produkt: Suplement diety.
Uwagi: Nie może być stosowany jako zamiennik bądź substytut zróżnicowanej diety.Nie należy przekraczać zalecanego dziennego spożycia.Produktu nie należy podawać matkom karmiącym oraz kobietom w ciąży.Przechowywać w miejscu niedostępnym dla małych dzieci.
Witamina E pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym
składniki |
½ kapsułki (porcja dzienna) |
RWS*%/dzienna porcja |
naturalna witamina E (octan d-alfa-tokoferylu) |
147 mg (200 IU)
|
1225% |
*RWS: Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/ 2000 kcal).
Składniki: naturalna witamina E (octan d-alfa-tokoferylu), substancja wypełniająca - olej słonecznikowy, żelatyna wołowa, substancja utrzymująca wilgoć – glicerol, woda.
Zalecana porcja do spożycia w ciągu dnia niezbędna do uzyskania korzystnego działania: 1 kapsułka co 2 dni, w trakcie posiłku.
Produkt nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety.
Zrównoważony sposób żywienia oraz zdrowy tryb życia są podstawą prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.
Warunki przechowywania: Przechowywać w temperaturze pokojowej w sposób niedostępny dla małych dzieci. Chronić przed wilgocią.
Witamina E, zwana "witaminą młodości", bierze udział w wielu ważnych procesach w organizmie człowieka. Jest to to grupa związków określanych mianem tokoferoli ( toferole i tokotrienole o podobnej aktywności fizjologicznej). Wraz z witaminami A, D i K należą one do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Oznacza to, że są magazynowane w organizmie (a nie wydalane z moczem lub potem, jak witaminy rozpuszczalne w wodzie), głównie w tkance tłuszczowej i nadnerczach. Witamina E syntetyzowana jest wyłącznie przez rośliny, aczkolwiek można ją znaleźć również w niektórych produktach zwierzęcych. Najbogatszym naturalnym źródłem witaminy E są nasiona, orzechy oraz tłuszcze (oleje) z nich pozyskiwane: słonecznikowy, z pestek dyni, sezamowy, migdałowy, z orzechów włoskich, z kiełków pszenicy, z pestek winogron. Forma olejowa jest więc najlepszą formą podania tej witaminy zarówno z dietą jak i w suplementach diety. Dodatkowo, przyswajanie "witaminy młodości" przez organizm wspomagają inne witaminy, takie jak witamina A, kompleks witamin z grupy B, witamina C, mangan, selen, fosfor oraz niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT).
Warto wiedzieć, że na rynku dostępne są różne formy chemiczne witaminy E:
D-alfa-tokoferol,
DL-alfa-tokoferol,
Octan D-alfa-tokoferylu,
Octan DL-alfa-tokoferylu,
Bursztynian D-alfa-tokoferylu
Związki zaczynające się od DL to są syntetyczne (sztuczne) postacie witaminy E uzyskiwane w sposób chemiczny.
Związki zaczynające się od D pochodzą z naturalnych źródeł.
Naturalna postać witaminy E została uznana za silniejszą od postaci syntetycznej. Amerykańska Administracja Leków i Żywności (FDA), Światowa Organizacje Zdrowia (WHO) oraz Farmakopea Stanów Zjednoczonych (USP), potwierdziły, że ekwiwalentem 1 grama naturalnej witaminy E jest 1,36 grama witaminy syntetycznej. Jednak najnowsze badania w tym zakresie pokazują, że przewaga absorpcji naturalnej witaminy w stosunku do syntetycznej może być nawet dwukrotna.
Tokoferole (witamina E) są dość odporne na wysoką temperaturę ale degradują w trakcie mrożenia, w warunkach dostępu tlenu a także przy ekspozycji na światło słoneczne dlatego warto np. oleje i orzechy przechowywać w szafce, w zamkniętym opakowaniu.
Witamina E jest jednym z najsilniejszych antyoksydantów, neutralizuje wolne rodniki niszczące DNA komórek. Zapobiega utlenianiu wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (PUFA – Polyunsaturated Fatty Acids) obecnych zarówno w błonach komórkowych jak i we krwi. Dzięki właściwościom antyoksydacyjnym opóźnia proces starzenia się skóry- stąd nazwa „witamina młodości”. Witamina E, poza właściwościami przeciwutleniającymi, pełni w organizmie również inne funkcje, np uczestniczy w regulacji aktywności kinazy białkowej C, enzymu biorącego udział w przekazywaniu sygnałów w obrębie komórek.
Tylko dobrze zbilansowana dieta w pełni zaspokaja potrzeby organizmu na witaminę E. Niestety w czasach wszechobecnej wysoko przetworzonej żywności, nadmiernej aktywności zawodowej, a także spotykających nas często sytuacji stresowych, trudno jest dostarczyć organizmowi niezbędnych ilości tej cennej witaminy. Zdaniem ekspertów dzienne zapotrzebowanie na witaminę E jest zróżnicowane i zależy m.in. od wieku, płci i stanu fizjologicznego.
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.
Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.