Koszyk Twój koszyk jest pusty ...
» »
  • Iso Whey Zero BioTech
  • Scitec Whey Protein Professional
01
0

Koszty wysyłki

 

PRZESYŁKA KURIERSKA

DARMOWA WYSYŁKA

przy zamówieniu powyżej

99,00 PLN*

* do darmowej wysyłki nie są
wliczane produkty będące
aktualnie w promocji cenowej

PŁATNOŚĆ PRZELEWEM

10,00 PLN / 30 kg

PŁATNOŚĆ payU

10,00 PLN / 30 kg

PŁATNOŚĆ PRZY ODBIORZE

15,00 PLN / 30 kg

Dodatkowe opcje przeglądania

Koszyk

Twój koszyk jest pusty ...

Systemy płatności

  • PayU

Kontakt

  • FHU HONEY Hanna Kotowska
    84-230 Rumia
    ul. Paderewskiego 6A
    NIP: 958-090-18-64
  • E-mail:sklep@sportowesuplementy.pl
  • Telefon501 111 880
  • Godziny działania sklepu

    Sklep internetowy
    SportoweSuplementy.pl
    24h/dobę
    tel. 501 111 880

    Sklep stacjonarny
    HONEY w Rumi
    pon.-pt. 10.00 - 18.00
    soboty 9.00 - 14.00
    tel. 505 825 658

Chmura tagów

Witaminy, podział, zapotrzebowanie, skutki nadmiaru i rola w naszym organizmie.

Data dodania: 16-06-2017
alt
Do życia i codziennego funkcjonowania naszego organizmy niezbędne są witaminy. Dostarczamy je na dwa sposoby, poprzez żywność którą spożywamy i dodatkową suplementację. Nasz organizm nie potrzebuje dużej ilości witamin, ale brak ich szybko odbije się na naszym zdrowiu. Dla człowieka witaminy są egzogenne (ludzki organizm ich nie syntezuje), w związku z czym muszą być dostarczane.


alt

Powinniśmy na początek poznać podstawowe określenia dotyczące stanu witamin w naszym organizmie:
  • awitaminoza - schorzenie polegające na całkowitym niedoborze lub zestawu witamin
  • hipowitaminoza - zespół objawów wywołany zbyt małą ilością witaminy lub zestawu witamin
  • hiperwitaminoza - zespół objawów wywołany nadmiarem witaminy lub kilku witamin, głownie dotyczy to witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: A, D, E i K
alt

Witaminy możemy podzielić na dwie grupy:
Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach.
 
Witamina
(zapotrzebowanie)
Funkcje Źródło Niedobór Nadmiar

A (retinol) prowitamina A (beta-karoten)
1–2 mg

 

  • wzrok
  • skóra
  • nabłonka błon śluzowych
  • wzrost komórek
  • odporność
  • przeciwutleniacz
  • retinol (wątroba, masło, jaja, ser, tran)
  • beta-karoten(marchew, dynia, zieolne warzywa, morele)
  • zahamowanie wzrostu
  • kurza ślepota
  • wysychanie rogówki
  • powiększenie wątroby
  • nudności
  • światłowstręt
  • wypadanie włosów

D2 (ergokalcyferol)
D3 (cholekalcyferol)
0,01–0,02 mg

  • metabolizm wapnia
  • fosforumetabolizm 
  • kajającouspo
  • wzmacnia układ immunologiczny
  • tran
  • jaja
  • ryby
  • masło
  • mleko
  • sery
  • krzywica
  • odwapnienie kości
  • osłabienie mięśni
  • bóle stawów
  • zwapnienie miękkich narządów i tkanek

E (tokoferol)
10–20 mg

  • przeciwutleniacz NNKT
  • stabilizuje błony śluzowe
  • tłuszcze roślinne
  • kiełki
  • bezpłodność
  • zanik mięśni
  • zmęczenie
  • bóle głowy
  • wpływa niekorzystne na działanie wit. K
K (filochinon)
0,05–1 mg
  • krzepliwość krwi

  • zielone liściaste warzywa
  • jaja
  • wątroba
  • słąba krzepliwość krwi

  • wpływa niekorzystnie na pracę wątroby
 


Witaminy rozpuszczalne w wodzie
 
Witamina
(zapotrzebowanie)
Funkcje Źródło Niedobór Nadmiar

B1 (tiamina, aneuryna)
1,5–2 mg

  • metabolizm węglowodanów
  • układ nerwowy
  • mięso
  • wątroba
  • żółtoko jaj
  • pełne ziarno
  • zapalenie nerwów
  • nadpobudliwość nerwowa
  • choroba beri-beri (osłabienie, senność, utrata czucia, zanik mięśni, duszność)
  • zawroty głowy
  • odczyny alergiczne
  • zmiany skórne

B2 (ryboflawina)
1,7–3 mg

  • metabolizm białek
  • tłuszczówmetabolizm 
  • odporność organizmu
  • skóra
  • oczy
  • mleko
  • mięso
  • pełne ziarno
  • zajady
  • zapalenie skóry
  • światłowstręt

B3 (witamina PP, niacyna)
20–25 mg

  • układ nerwowy
  • skóra (może powstawać z tryptphanu)
  • drożdże
  • orzeszki ziemne
  • mięso
  • ziemniaki
  • ryby
  • zmiany skórne
  • stany psychiczne
  • bóle głowy
B5 (kwas pantotenowy)
3–10 mg
  • metabolizm kwasów tłuszczowych
  • drożdże
  • mięso
  • zielone warzywa liściaste
  • zespół pękających stóp
  • zmęczenie

B6 (pirydoksyna)
2–3 mg

  • pomaga w zamianie tryptofanu na niacynę (PP)
  • układ nerwowy
  • układ krwiotwórczy
  • zielone warzywa
  • mięso
  • ryby
  • drób
  • ziemniaki
  • strączkowe
  • osłabienie
  • rozdrażnienie
  • bezsenność
  • niedokrwistość

B7 (witamian H, biotyna)
0,015–0,3 mg

  • metabolizm białek
  • metabolizm cukrów
  • mleko
  • warzywa
  • mięso
  • drożdże
  • brak apetytu
  • depresja
  • zapalenie skóry

B11 (witamina B9, witamina M, kwas foliowy, folacyna)
0,3–0,4 mg

  • zapobiega wadom wrodzonym
  • tworzy krwinki czerwone
  • wątroba
  • ciemnozielone warzywa liściaste
  • niedokrwistość
  • wady wrodzone
B12 (kobalamina, cyjanokobalamina)
2,4–2,8 μg
  • czerwone krwinki
  • układ nerwowy
  • mięso
  • drób
  • ryby
  • mleko
  • ser
  • jaja
  • niedokrwistość
  • uszkodzenie układu nerwowego

C (kwas askorbinowy)
60–100 mg

  • metabolizm: tłuszczów, cholesterolu, kwasów żółciowych;
  • synteza: kolagenu, hormonów, hemoglobiny;
  • odporność
  • przyswajanie żelaza
  • przeciwutleniacz
  • owoce: czarna pożeczka, kiwi, dzika różą, owoce cytrusowe;
  • warzywa: papryka, nać pietruszki, kapustne, liściowe, ziemniaki
  • szkorbut (zapalenie dziąseł)
  • tworzenie kamieni nerkowych
  • biegunki
 
alt
Komentarze (0)

Przejdź do strony głównej
Trec SAW

Producenci

ALEAmarok NutritionBAD ASSBeltorBioTech USADaniscoFA NutritionFormotivaIntensonKevin LevroneManukaNuclear NutritionNutVitOleofarmOlimp Sport NutritionOstroVitScitec NutritionSwansonTrec NutritionTrec Wear
Oprogramowanie sklepu shopGold.pl