Strona główna » Blog » Witaminy, podział, zapotrzebowanie, skutki nadmiaru i rola w naszym organizmie.
  • biotech-usa-bcaa
  • nuclear-nutrition-isotope
01
0
Dodatkowe opcje przeglądania
Koszyk
Twój koszyk jest pusty ...
Koszty wysyłki
 

DARMOWA WYSYŁKA

Przypisana jest do konkretnych produktów

 

PŁATNOŚĆ PRZELEW / PAYU

15,00 PLN / do 30 kg

PŁATNOŚĆ PRZY ODBIORZE

20,00 PLN / do 30 kg

PŁATNOŚĆ PRZELEW / PAYU
21,00 PLN / do 25 kg
 

 

 

Systemy płatności
  • Paynow
Kontakt
  • COMEEN Piotr Kotowski
    84-230 Rumia
    ul. Paderewskiego 6A

    mBank 54114020040000340277122763
    NIP: 9580890853
  • E-mail:sklep@sportowesuplementy.pl
  • Telefon505 825 658
  • Godziny działania sklepu

    Sklep internetowy
    SportoweSuplementy.pl
    24h/dobę
    kontakt tel. 9.00-17.00


    Sklep stacjonarny
    HONEY w Rumi
    pon.-pt. 10.00 - 18.00
    soboty 9.00 - 13.00
    tel. 505 825 658
  • aliness omega

Witaminy, podział, zapotrzebowanie, skutki nadmiaru i rola w naszym organizmie.

alt
Do życia i codziennego funkcjonowania naszego organizmy niezbędne są witaminy. Dostarczamy je na dwa sposoby, poprzez żywność którą spożywamy i dodatkową suplementację. Nasz organizm nie potrzebuje dużej ilości witamin, ale brak ich szybko odbije się na naszym zdrowiu. Dla człowieka witaminy są egzogenne (ludzki organizm ich nie syntezuje), w związku z czym muszą być dostarczane.


alt

Powinniśmy na początek poznać podstawowe określenia dotyczące stanu witamin w naszym organizmie:
  • awitaminoza - schorzenie polegające na całkowitym niedoborze lub zestawu witamin
  • hipowitaminoza - zespół objawów wywołany zbyt małą ilością witaminy lub zestawu witamin
  • hiperwitaminoza - zespół objawów wywołany nadmiarem witaminy lub kilku witamin, głownie dotyczy to witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: A, D, E i K
alt

Witaminy możemy podzielić na dwie grupy:
Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach.
 
Witamina
(zapotrzebowanie)
Funkcje Źródło Niedobór Nadmiar

A (retinol) prowitamina A (beta-karoten)
1–2 mg

 

  • wzrok
  • skóra
  • nabłonka błon śluzowych
  • wzrost komórek
  • odporność
  • przeciwutleniacz
  • retinol (wątroba, masło, jaja, ser, tran)
  • beta-karoten(marchew, dynia, zieolne warzywa, morele)
  • zahamowanie wzrostu
  • kurza ślepota
  • wysychanie rogówki
  • powiększenie wątroby
  • nudności
  • światłowstręt
  • wypadanie włosów

D2 (ergokalcyferol)
D3 (cholekalcyferol)
0,01–0,02 mg

  • metabolizm wapnia
  • fosforumetabolizm 
  • kajającouspo
  • wzmacnia układ immunologiczny
  • tran
  • jaja
  • ryby
  • masło
  • mleko
  • sery
  • krzywica
  • odwapnienie kości
  • osłabienie mięśni
  • bóle stawów
  • zwapnienie miękkich narządów i tkanek

E (tokoferol)
10–20 mg

  • przeciwutleniacz NNKT
  • stabilizuje błony śluzowe
  • tłuszcze roślinne
  • kiełki
  • bezpłodność
  • zanik mięśni
  • zmęczenie
  • bóle głowy
  • wpływa niekorzystne na działanie wit. K
K (filochinon)
0,05–1 mg
  • krzepliwość krwi

  • zielone liściaste warzywa
  • jaja
  • wątroba
  • słąba krzepliwość krwi

  • wpływa niekorzystnie na pracę wątroby
 


Witaminy rozpuszczalne w wodzie
 
Witamina
(zapotrzebowanie)
Funkcje Źródło Niedobór Nadmiar

B1 (tiamina, aneuryna)
1,5–2 mg

  • metabolizm węglowodanów
  • układ nerwowy
  • mięso
  • wątroba
  • żółtoko jaj
  • pełne ziarno
  • zapalenie nerwów
  • nadpobudliwość nerwowa
  • choroba beri-beri (osłabienie, senność, utrata czucia, zanik mięśni, duszność)
  • zawroty głowy
  • odczyny alergiczne
  • zmiany skórne

B2 (ryboflawina)
1,7–3 mg

  • metabolizm białek
  • tłuszczówmetabolizm 
  • odporność organizmu
  • skóra
  • oczy
  • mleko
  • mięso
  • pełne ziarno
  • zajady
  • zapalenie skóry
  • światłowstręt

B3 (witamina PP, niacyna)
20–25 mg

  • układ nerwowy
  • skóra (może powstawać z tryptphanu)
  • drożdże
  • orzeszki ziemne
  • mięso
  • ziemniaki
  • ryby
  • zmiany skórne
  • stany psychiczne
  • bóle głowy
B5 (kwas pantotenowy)
3–10 mg
  • metabolizm kwasów tłuszczowych
  • drożdże
  • mięso
  • zielone warzywa liściaste
  • zespół pękających stóp
  • zmęczenie

B6 (pirydoksyna)
2–3 mg

  • pomaga w zamianie tryptofanu na niacynę (PP)
  • układ nerwowy
  • układ krwiotwórczy
  • zielone warzywa
  • mięso
  • ryby
  • drób
  • ziemniaki
  • strączkowe
  • osłabienie
  • rozdrażnienie
  • bezsenność
  • niedokrwistość

B7 (witamian H, biotyna)
0,015–0,3 mg

  • metabolizm białek
  • metabolizm cukrów
  • mleko
  • warzywa
  • mięso
  • drożdże
  • brak apetytu
  • depresja
  • zapalenie skóry

B11 (witamina B9, witamina M, kwas foliowy, folacyna)
0,3–0,4 mg

  • zapobiega wadom wrodzonym
  • tworzy krwinki czerwone
  • wątroba
  • ciemnozielone warzywa liściaste
  • niedokrwistość
  • wady wrodzone
B12 (kobalamina, cyjanokobalamina)
2,4–2,8 μg
  • czerwone krwinki
  • układ nerwowy
  • mięso
  • drób
  • ryby
  • mleko
  • ser
  • jaja
  • niedokrwistość
  • uszkodzenie układu nerwowego

C (kwas askorbinowy)
60–100 mg

  • metabolizm: tłuszczów, cholesterolu, kwasów żółciowych;
  • synteza: kolagenu, hormonów, hemoglobiny;
  • odporność
  • przyswajanie żelaza
  • przeciwutleniacz
  • owoce: czarna pożeczka, kiwi, dzika różą, owoce cytrusowe;
  • warzywa: papryka, nać pietruszki, kapustne, liściowe, ziemniaki
  • szkorbut (zapalenie dziąseł)
  • tworzenie kamieni nerkowych
  • biegunki
 
alt

Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Blog
BioTech USA Iso Whey
ActivlabALEAlinessBassauBioTech USADr HolisticFA NutritionFohowJNX SportsKevin LevroneNow FoodsNuclear NutritionOlimp Sport NutritionOsaviOstroVitPrzygodaPVLSANScitec NutritionSkull LabsSwansonTrec NutritionUniversal Nutrition
Sklep internetowy shopGold
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu