Strona główna » Produkty specjalne » ORGANIC COLOSTRUM BIOTIC 90 kaps. - Dr Holistic
Kategorie
Dodatkowe opcje przeglądania
Koszyk
Twój koszyk jest pusty ...
Koszty wysyłki
 

DARMOWA WYSYŁKA

Przypisana jest do konkretnych produktów

 

PŁATNOŚĆ PRZELEW / PAYU

12,00 PLN / do 30 kg

PŁATNOŚĆ PRZY ODBIORZE

17,00 PLN / do 30 kg

PŁATNOŚĆ PRZELEW / PAYU
15,00 PLN / do 25 kg

ODBIÓR OSOBISTY

RUMIA, PADEREWSKIGO 6A

Systemy płatności
  • PayU
  • Przelewy24
  • Paynow
Kontakt
  • COMEEN Piotr Kotowski
    84-230 Rumia
    ul. Paderewskiego 6A

    mBank 54114020040000340277122763
    NIP: 9580890853
  • E-mail:sklep@sportowesuplementy.pl
  • Telefon501 111 880
    505 825 658
  • Godziny działania sklepu

    Sklep internetowy
    SportoweSuplementy.pl
    24h/dobę
    kontakt tel. 9.00-19.00
    501 111 880

    Sklep stacjonarny
    HONEY w Rumi
    pon.-pt. 9.00 - 18.00
    soboty 9.00 - 13.00
    tel. 505 825 658
Chmura tagów
  • Dostawa_sklep
ORGANIC COLOSTRUM BIOTIC 90 kaps. - Dr HolisticORGANIC COLOSTRUM BIOTIC 90 kaps. - Dr Holistic
ORGANIC COLOSTRUM BIOTIC 90 kaps. - Dr Holistic
ORGANIC COLOSTRUM BIOTIC 90 kaps. - Dr Holistic
Super promocjaDarmowa dostawa

ORGANIC COLOSTRUM BIOTIC 90 kaps. - Dr Holistic

Dr Holistic
Średnia ocena (5/5):
Średnia ocena 5/5
(głosów 1)

Dostępność: Dostępny

Czas wysyłki: 24 godziny

Cena: 235,00 zł

Cena poprzednia: 250,00 zł

Ilość: szt.
Dodaj do koszyka

dodaj do schowka

Dodatkowo
otrzymasz:
pkt
  • Opis produktu
  • Dodatkowe informacje
  • Recenzje produktu (1)

ORGANIC COLOSTRUM BIOTIC 90 kaps. - Dr Holistic


ORGANIC COLOSTRUM BIOTIC to preparat zawierający organiczne colostrum krowie mikrofiltrowane i liofilizowane, pozbawione laktozy wzbogacone o Mucosave®FG - mieszankę polisacharydów z ekstraktu owoców opuncji figowej( Opuntia ficus indica L. ) i biofenole z ekstraktu liści drzewa oliwnego ( Olea europaea L. ) oraz sfermentowaną papaję ( Carica papaya L. ).Nie zawiera substancji dodatkowych ani wypełniających.

SKŁADNIKI
Organiczna siara krowia mikrofiltrowana i liofilizowana (DE), Mucosave®FG ( mieszanka polisacharydów z ekstraktu owoców opuncji figowej (Opuntia ficus indica L.) i biofenole z ekstraktu liści drzewa oliwnego (Olea europaea L.) ( IT), sfermentowana papaja (Carica papaya L.) ( PHL).


Otoczka kapsułki: hydroksypropylometyloceluloza (HPMC)

 

Składniki:

1 kapsułka

4 kapsułki (porcja dzienna)

organiczna siara krowia mikrofiltrowana i liofilizowana ( IgG >30%)

225 mg

900 mg

Mucosave®FG

150 mg

600 mg

sfermentowana papaja

75 mg

300 mg



OPAKOWANIE
90 kapsułek; masa netto - 51,30 g

SPOSÓB UŻYCIA

Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia:

•Dzieci do 12 lat: 2 razy dziennie po 1 kapsułce przed posiłkami z dużą ilością wody.

•Dorośli: 2 razy dziennie po 2 kapsułki przed posiłkami z dużą ilością wody.

INFORMACJA ALERGICZNA
Zawiera laktozę. Nie należy stosować w przypadku nadwrażliwości (uczulenia) na jakikolwiek składnik preparatu.

Suplement diety powinien być przechowywany w sposób niedostępny dla małych dzieci.
Suplement diety nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety.
Nie należy przekraczać zalecanej do spożycia porcji w ciągu dnia.

Producent: Dr Holistic

COLOSTRUM BIOTIC


COLOSTRUM BIOTIC – działanie synergiczne

Jelita są jednym z najważniejszych organów odpowiedzialnych za odporność organizmu. GALT (ang. gut associated lymphoid tissue), tkanka znajdująca się w obrębie układu pokarmowego, zawiera ponad 70% limfocytów całego organizmu. W jej skład wchodzą zorganizowane komórkowe kompleksy oraz komórki rozproszone w blaszce właściwej jelita oraz nabłonkach pokrywających kosmki jelitowe. GALT, jako producent przeciwciał klasy IgA, jest pierwszą linią obrony w sytuacji zagrożenia patogenami. Najważniejsze znaczenie w rozwoju tkanki GALT mają bakterie jelitowe zasiedlające przewód pokarmowy. Odpowiedni skład flory bakteryjnej gwarantuje prawidłowe działanie układu GALT: regulację procesów trawiennych, ułatwienie wchłaniania składników odżywczych, eliminowanie niestrawionych resztki pokarmu. Problemy pojawiają się, gdy równowaga bakteryjna zostaje zaburzona np. przez stres, antybiotykoterapię, niewłaściwą dietę czy zaburzenia hormonalne. Pojawia się wówczas zjawisko dysbiozy, czyli stan, w którym w florze bakteryjnej występują nieprawidłowości ilościowe i jakościowe. Może on prowadzić do chorób układu pokarmowego (np. zespołu jelita drażliwego czy nieszczelności jelit) jak i autoimmunologicznych (alergii, nietolerancji pokarmowych, choroby LeśniowskiegoCrohna), oraz chorób skóry (np. atopowego zapalenia skóry czy trądziku młodzieńczego). Po narodzinach jelita noworodków pozbawione są bakterii. Dostarczane są one za pomocą bogatego źródła bakterii i prebiotyków, jakim jest mleko matki. Jest to pierwszy krok ku rozwoju odporności u człowieka. Jednak najcenniejszą w aspekcie odporności substancją, którą gruczoły mlekowe matki wydzielają przez kilka dni po porodzie, jest colostrum (tzw. pierwsze mleko, siara). To najmocniejsza naturalna substancja stymulująca układ odpornościowy znana nauce: zawiera wysoką koncentrację komórek odpornościowych (leukocytów, makrofagów, limfocytów T i B oraz przeciwciał) i innych regulatorów odporności, takich jak laktoferyna, lizozym czy laktoalbumina. Synergiczne działanie bakterii oraz aktywnych składników colostrum na układ odpornościowy stało się impulsem do stworzenia preparatu Colostrum Biotic.

CHOROBY AUTOIMMUNOLOGICZNE I ALERGIE

Wskutek nieprawidłowości w mechanizmach odpornościowych na poziomie jelit (np. w przypadku dysbiozy), może dojść do błędnej odpowiedzi immunologicznej – przeciwciała zostaną nieprawidłowo skierowane przeciw komórkom własnego organizmu. Jak wspomniano wyżej, prawidłowy skład ilościowy i jakościowy flory bakteryjnej warunkuje odpowiednie działanie tych procesów. Colostrum Biotic zawiera szczepy bakterii Bifidobacterium i Lactobacillus, stanowiące większość bakteryjnej flory jelitowej człowieka. Mechanizmy działania szczepów Lactobacillus i Bifidobacterium w procesie stymulacji układu odpornościowego zostały zbadany przez McCarthy’ego i wsp.1 Doświadczenie na myszach ze stanem zapalnym okrężnicy, którym podawano fermentowane produkty mleczne zawierające wyżej wymienione bakterie, wykazało: zahamowanie odpowiedzi komórkowej typu Th1 oraz obniżenie poziomów prozapalnych cytokin (IFN-γ, TNF-α i IL-12), co przełożyło się na znaczne złagodzenie stanu zapalnego.

Oddziaływanie colostrum podczas reakcji immunologicznej to wypadkowa pracy jego składników:

 

  • aminokwasy egzogenne (stanowiące prawie 50% masy białek colostrum) pełnią rolę niezbędnego budulca dla procesów odpornościowych, głównie podczas zintensyfikowanej produkcji komórek oraz uzupełniają codzienną dietę, zapobiegając stanom niedożywienia;

 

  • kazeina prowadzi do wzrostu ekspresji i wydzielania czynnika stymulującego tworzenie kolonii granulocytów i makrofagów oraz stymuluje produkcję przeciwciał IgA;laktoferyna stymuluje dojrzewanie limfocytów podczas reakcji zapalnej i działa cytotoksycznie na komórki nowotworowe;

  • immunoglobuliny selekcjonują szczepy bakteryjne, eliminując te patogenne;

  • polipeptyd bogaty w prolinę wpływa na dojrzewanie tymocytów i proliferację limfocytów w węzłach chłonnych oraz zwiększa napływ limfocytów T do miejsca reakcji immunologicznej;

  • czynniki wzrostu: M-CSF (makrofagowy czynnik wzrostu), FGF-β1 (transformujący czynnik wzrostu-β1), TNF-α (czynnik martwicy nowotworu-α) biorą udział w regulowaniu całego procesu; -

  • lizozym – element wrodzonej odporności - wpływa destrukcyjnie na ściany komórkowe bakterii;

  • interleukiny wpływają na funkcjonowanie tkanki limfatycznej jelita – przede wszystkim na kępki Peyera, bezpośrednio wytwarzające odpowiedź immunologiczną.


DZIAŁANIE PRZECIWKO BAKTERIOM, GRZYBOM, WIRUSOM I PASOŻYTOM

Colostrum wykazuje bardzo szerokie spektrum działania wobec różnych szczepów bakteryjnych i wirusów (patrz: konspekt informacyjny Colostrum Sheep). Poniżej wymieniono bakterie i wirusy, wobec których wykazują działanie składniki preparatu Colostrum Biotic.

BAKTERIE

Escherichia coli – wywołuje schorzenia układu pokarmowego (zatrucia spowodowane spożyciem zakażonego pokarmu) i moczowego (jest przyczyną 60-80% zakażeń dróg moczowych)2. Laktoferyna zawarta w colostrum działa przeciw bakteriom E. coli wchodząc w reakcję z elementami ścian komórek3 oraz działa synergistycznie z lizozymem, wielokrotnie zwiększając jego aktywność przeciwbakteryjną wobec E. coli4. W procesie wiązania antygenów, a także fagocytozy i aktywacji układu dopełniacza również immunoglobuliny zawarte w siarze biorą udział w niszczeniu E. coli. 5

Helicobacter pylori – odpowiada za większość przypadków zapalenia błony śluzowej przewodu pokarmowego, zapalenia żołądka i wrzodów trawiennych6. Przeciwciała zawarte w colostrum wpływają na adhezję H. pylori, zmniejszając ich liczbę. Colostrum zmniejsza również stan zapalny wywołany bakterią poprzez zahamowanie wytwarzania IL-8.7 Immunoglobuliny zawarte w colostrum w procesie wiązania antygenów, a także fagocytozy lub aktywacji układu dopełniacza biorą udział w niszczeniu H. pylori. 8

Salmonella enteritidis, Salmonella typhimurium, Staphylococcus aureus – wywołują niebezpieczne zatrucia pokarmowe. Laktoferyna, wchodząc w reakcję z elementami ścian komórek bakteryjnych, zwalcza zakażenia bakteriami Salmonella i gronkowca złocistego. 9

Shigella flexneri – jest przyczyną zatruć pokarmowych, Zaobserwowano, iż laktoferyna jest w stanie zahamować inwazję wewnątrzkomórkową S. flexneri. 10 Również immunoglobuliny zawarte w siarze biorą udział w niszczeniu bakterii w procesie wiązania antygenów, fagocytozy i aktywacji układu dopełniacza.11

Vibrio cholerae – wobec bakterii wywołującej cholerę synergicznie działają dwa składniki colostrum – laktoferyna i lizozym, co zwielokrotnia ich aktywność. 12


WIRUSY

Rotawirusy: laktoferyna jest zdolna do hamowania replikacji rotawirusa i wiązania wirusa z podatnymi komórkami. Białko to aktywne jest szczególnie podczas wczesnych faz (w pierwszych godzinach) zakażenia rotawirusem.13 Udowodniono, iż suplementacja immunoglobulin (których wysokie stężenie znajduje się w siarze) u niemowląt i dzieci do 4. roku życia redukuje występowanie biegunek wywoływanych przez rotawirusy.14

Enterowirusy: Dowiedziono, iż laktoferyna stanowi silny inhibitor zakażenia EV 71, działając przeciw niemu na poziomie adsorpcji.15


PASOŻYTY

Toxoplasmosa gondi – wrażliwy na działanie laktoferyny: ta wiąże się jako związek kationowy z silnie negatywnymi ładunkami obecnymi na powierzchni tachyzoitów (jednej z postaci rozwojowych pasożyta).16

Plasmodium falciparum – laktoferyna przyczynia się do zahamowania ich wzrostu, generując wolne rodniki tlenowe, które uszkadzają błony śluzowe pasożyta.


GRZYBY

Candida albicans, Candida krusei: Przeciw Candida laktoferyna działa dzięki swojej zdolności do wiązania i sekwestracji środowiska żelaza oraz zmian przepuszczalności powierzchni komórek laktoferyny, dzięki czemu może ona bezpośrednio wiązać się z komórkami Candida.17 W procesie wiązania antygenów, a także fagocytozy lub aktywacji układu dopełniacza również immunoglobuliny zawarte w siarze biorą udział w niszczeniu E. coli. 18

PROBLEMY SKÓRNE – działanie lecznicze

Powyższa właściwość preparatu Colostrum Biotic wynika z działania pośredniego, które – dzięki stabilizacji flory bakteryjnej i stymulacji układu immunologicznego – powoduje wzrost odporności na czynniki potencjalnie zagrażające skórze oraz bezpośredniego, obejmującego oddziaływanie poszczególnych składników colostrum.

  • Regeneracja, odnowa i odmłodzenie skóry. Czynniki wzrostu zawarte w colostrum: VEGF – czynnik wzrostu śródbłonka naczyniowego oraz EGF – naskórkowy czynnik wzrostu biorą bezpośredni udział w regeneracji i gojeniu tkanek. Nabłonkowy czynnik wzrostu działa na skórę odnawiająco: stymuluje wzrost komórek naskórka, co prowadzi do zastąpienia starych i uszkodzonych nowymi. Badania dowodzą, iż czynniki wzrostu zawarte w siarze mogą wpływać na polepszenie stanu pacjentów z łuszczycą: u pacjentów stosujących suplementację białkowego czynnika wzrostu pozyskiwanego z siary bydlęcej zauważono poprawę stanu klinicznego.19

  • Trądzik młodzieńczy. Redukcji zmian zapalnych i niezapalnych w przebiegu trądziku sprzyja zawarta w colostrum laktoferyna. Badania Muellera i wsp. Dowiodły, iż laktoferyna przyjmowana doustnie poprawiła stan skóry u ponad 75% badanych.20 Laktoferyna, której siara jest najbogatszym naturalnym źródłem, wobec trądziku działa również synergicznie z probiotykami. W badaniach21 grupa pacjentów przyjmująca fermentowane mleko wzbogacone probiotykami oraz laktoferyną osiągnęła znaczącą poprawę stanu skóry w porównaniu do grupy kontrolnej, przyjmującej jedynie mleko wzbogacone probiotykami.

 

SCHORZENIA JAMY USTNEJ – działanie lecznicze

Składniki colostrum mogą być pomocne w diecie osób zmagających się z różnorodnymi schorzeniami w obrębie jamy ustnej. Kazeina reguluje gospodarkę wapniową i fosforanową organizmu – dzięki zwiększaniu zawartości fosforanu wapnia w płytce nazębnej wpływa na zahamowanie próchnicy. Glikomakropeptyd zapobiega adhezji bakterii kolonizujących jamę ustną: Actinomyces viscosus Ny1, Staphylococcus sanguis OMZ9 i Staphylococcus mutans OMZ176, lizozym działa na zęby leczniczo i ochronnie. Również Candida albicans, drożdżak fizjologicznie występujący w jelitach, jest niekiedy przyczyną zakażenia w obrębie jamy ustnej. Często wykazuje oporność na tradycyjną terapię miejscową i ogólną; zaobserwowano natomiast poprawę wśród pacjentów po zastosowaniu preparatu zawierającego laktoferynę.

1 McCarthy J., O’Mahony L., O’Callaghan L., Sheil B., Vaughan E.E., Fitzsimons N., Fitzgibbon J., O’Sullivan G.C., Kiely B., Collins J.K., Shanahan F.: Double blind, placebo controlled trial of two probiotic strains in interleukin 10 knockout mice and mechanistic link with cytokine balance. Gut, 52/2003.
2 James B. Kaper, James P. Nataro, Harry L. T. Mobley: Pathogenic Escherichia coli, Nature Reviews Microbiology, 2/2004.
3 Zagulski T., Lipiński P., Zagulska A., Jarzabek Z.: Antibacterial System Generated by Lactoferrin in Mice in vivo is Primarily a Killing System, International Journal of Experimental Pathology, 79 (2)/1998.
4 Hałasa M., Immunologiczne podstawy działania colostrum.
5 Gapper L. W., David E. J., Copestake D. E. J.: Analysis of bovine immunoglobulin G in milk, colostrum and dietary supplements: a review, Anal Bioanal Chem, 389/2007. 6 Brown LM.: Helicobacter pylori: epidemiology and routes of transmission, Epidemiologic reviews, 2 (22)/2000.
7 Rokka S., Myllykangas S. & Joutsjoki V.: Effect of specific colostral antibodies and selected lactobacilli on the adhesion of Helicobacter pylori on AGS cells and the Helicobacter-induced IL-8 production. Scand J Immunol., 68 (3)/2008.
8 Gapper L. W., David E. J.: Copestake D. E. J., Analysis... op. cit.
9 Hałasa M.: Immunologiczne... op. cit.
10 Orsi N.: The antimicrobial activity of lactoferrin: current status and perspectives, Biometals, 17/2004.
11 Gapper L. W., David E. J., Copestake D. E. J.: Analysis of bovine immunoglobulin G in milk, colostrum and dietary supplements: a review, Anal Bioanal Chem, 389/2007.
12 Hałasa M.: Immunologiczne... op. cit.
13 Superti F., Ammendolia M. G., Valenti P., Seganti L.: Antirotaviral activity of milk proteins: lactoferrin prevents rotavirus infection in the enterocyte-like cell line HT-29, Med Microbiol Immunol, 186 (2-3)/1997.
14 Rawal P., Gupta V., Thapa B. R.: Role of colostrum in gastrointestinal infections, Indian J Pediatr, 75 (9)/2008.
15 Lin T. Y., Chu C., Chiu C. H.: Lactoferrin inhibits enterovirus 71 infection of human embryonal rhabdomyosarcoma cells in vitro, J Infect Dis., 186 (8)/2002.
16 Cintra W. M., Silva-Filho F. C., De Souza W.: The surface charge of Toxoplasma gondii: a cytochemical and electrophoretic study, J Submicrosc Cytol, 18/1986.
17 Bellamy W., Wakabayashi H., Takase M., Kavase K., Shinamura S., Tomita M.: Killing of Candida albicans by lactoferricin, Med Microbiol Immuno, 182/1993.
18 Gapper L. W., David E. J., Copestake D. E. J.: Analysis of bovine immunoglobulin G in milk, colostrum and dietary supplements: a review, Anal Bioanal Chem, 389/2007.
19 Poulin Y., Pouliot Y., Lamiot E., Aattouri N., Gauthier S. F.: Safety and efficacy of a milk-derived extract in the treatment of plaque psoriasis: an open-label study, J Cutan Med Surg, 9 (6)/2005.
20 Mueller EA, Trapp S, Frentzel A, Kirch W, Brantl V.: Efficacy and tolerability of oral lactoferrin supplementation in mild to moderate acne vulgaris: an exploratory study. Curr Med Res Opin., 27 (4)/2011.
21 Kim J.: Dietary effect of lactoferrin-enriched fermented milk on skin surface lipid and clinical imrovement of acne vulgaris, Nutrition, 26/2010.

Ocena produktu: Ocena produktu 5/5 Data napisania recenzji:

Może być jest ok.

Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.

FA Platinum Casein
ALEAlinessAll NutritionAltermedicaAnnabisAstronBassauBeltorBiogenixBioTech USABonimedCannadermDaniscoDary NaturyDr HolisticDr JacobsEtjaFA NutritionFLC PharmaFohowFormotivaGeneral Hemp MarketingHemPolandHildegard PoschHimalayaKevin LevroneManukaMedicalineMitraMyVitaNow FoodsNuclear NutritionNutVitOleofarmOlimp Sport NutritionOstroVitPharmoVitPVLScitec NutritionSolgarSwansonTerranovaTrec NutritionTrec WearUniversal Nutrition
Oprogramowanie sklepu shopGold.pl
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu