Koszyk Twój koszyk jest pusty ...
Strona główna1 » Witaminy, minerały i enzymy2 » METYLOKOBALAMINA (Witamina B12) 1000 µg 30 tabl. - Solgar
  • wysylka sw 1
0
0

Kategorie

Dodatkowe opcje przeglądania

Koszyk

Twój koszyk jest pusty ...

Koszty wysyłki

 

DARMOWA WYSYŁKA

przy zamówieniu powyżej

99,00 PLN*

* do darmowej wysyłki nie są
wliczane produkty będące
aktualnie w promocji cenowej

PŁATNOŚĆ PRZELEW / PAYU

10,00 PLN / do 30 kg

PŁATNOŚĆ PRZY ODBIORZE

15,00 PLN / do 30 kg

PŁATNOŚĆ PRZELEW / PAYU
15,00 PLN / do 25 kg

ODBIÓR OSOBISTY

RUMIA, PADEREWSKIGO 6A

Systemy płatności

  • PayU

Kontakt

  • FHU HONEY Hanna Kotowska
    84-230 Rumia
    ul. Paderewskiego 6A
    NIP: 958-090-18-64
  • E-mail:sklep@sportowesuplementy.pl
  • Telefon501 111 880
  • Godziny działania sklepu

    Sklep internetowy
    SportoweSuplementy.pl
    24h/dobę
    kontakt tel. 9.00-19.00
    501 111 880

    Sklep stacjonarny
    HONEY w Rumi
    pon.-pt. 9.00 - 19.00
    soboty 9.00 - 14.00
    tel. 505 825 658

Promocja dnia

Chmura tagów

METYLOKOBALAMINA (Witamina B12) 1000 µg 30 tabl. - SolgarMETYLOKOBALAMINA (Witamina B12) 1000 µg 30 tabl. - Solgar
METYLOKOBALAMINA (Witamina B12) 1000 µg 30 tabl. - SolgarMETYLOKOBALAMINA (Witamina B12) 1000 µg 30 tabl. - Solgar
Nowość

METYLOKOBALAMINA (Witamina B12) 1000 µg 30 tabl. - Solgar

Solgar

Dostępność: Dostępny

Czas wysyłki: 24 godziny

Stan produktu: Nowy

Cena: 88,00 zł

Dodatkowo
otrzymasz:
pkt
Ilość: szt.
Dodaj do koszyka

dodaj do schowka

  • Opis produktu
  • Leksykon
  • Recenzje produktu (0)

METYLOKOBALAMINA (Witamina B12) 1000 µg 30 tabl. - Solgar

Metylokobalamina to aktywna forma witaminy B12. Jest naturalnym koenzymem występującym w organizmie człowieka. Dostarczenie porcji produktu Solgar zawierającego 1000 mikrogramów witaminy B12 pod postacią metylokobalaminy oznacza, że nie musi on zostać przekształcony aby stał się metabolicznie aktywny. W tej postaci jest bioidentyczny dla jednej z dwóch aktywnych form (druga to adenozynokobalamina) występujących w organizmie.

Preparat firmy Solgar ma unikalną formę. Proponujemy witaminę B12 (metylokobalaminę) w postaci bryłek wzbogaconych o naturalną wiśnię. Dzięki temu ma doskonały, świeży smak i można ją żuć lub ssać. Taka forma podania metylokobalaminy jest atrakcyjna dla osób mających problem z połykaniem. Zawartość opakowania wystarcza na 30 dni suplementacji.

Szanując potrzeby odbiorców Solgar dochowuje najwyższej staranności, by dostarczać wysokiej jakości produkty spełniające wymagania wegan i wegetarian. Opracowane w nowoczesnym laboratorium bryłki nie zawierają składników (substancji wypełniających i przeciwzbrylających) pochodzenia zwierzęcego.
 

Cechy produktu:

Produkt Wegański

Produkt Wegetariański

Produkt Bezglutenowy

Produkt Bezmleczny

Produkt Koszerny

Suplement Diety

Dawkowanie

  • DAWKOWANIE: 1 bryłka dziennie

  • OPAKOWANIE: 30 bryłek

  • OKRES STOSOWANIA: 30 dni


Składniki porcji dziennej, jednej (1) bryłki:
- Witamina B12 1000 µg (40 000 % Ref. Wart. Spożycia)


Sposób użycia

osoby dorosłe 1 bryłka dziennie, najlepiej w trakcie posiłku lub według wskazań lekarza. Bryłkę ssać lub żuć. Nie przekraczać porcji dziennej. Produkt nie jest substytutem zróżnicowanej diety. Spożycie w nadmiernych ilościach może mieć efekt przeczyszczający.


Informacje dodatkowe


Substancje pomocnicze

  • substancje przeciwzbrylające: sole magnezowe (roślinnych) kwasów tłuszczowych i kwasy tłuszczowe, dwutlenek krzemu;

  • naturalny aromat wiśniowy;

  • subst. wypełniająca: guma celulozowa usieciowana.


Informacja alergiczna

Nie zawiera: pszenicy, produktów mlecznych, soi, drożdży, sztucznych substancji przedłużających
trwałość, sztucznych aromatów, barwników.

 

Kupuj produkt oryginalny - posiadamy certyfikat sprzedaży internetowej ETAILER 4812502
 
alt

Metylokobalamina

Metylokobalamina to jedna z dwóch (obok adenozylokobalaminy) naturalnych i aktywnych form witaminy B12 – niezbędnej organizmowi do prawidłowego metabolizowania białek, węglowodanów i tłuszczów. Ponieważ jest bardzo skutecznym dawcą grupy metylowej (czyli cząsteczką, która przyłączając się do różnych związków biologicznych modyfikuje ich działanie), jej obecność w diecie warunkuje prawidłowy przebieg zarówno replikacji DNA, produkcji i ponownego przetwarzania niezbędnych substancji (hormonów, aminokwasów, neuroprzekaźników), jak i usuwania toksyn.
 

Historia odkrycia witaminy B12

Witaminę B12 odkryli w latach dwudziestych XX wieku trzej amerykańscy naukowcy: Whipple, Minot i Murphy. Podczas badań nad chorymi cierpiącymi na anemię złośliwą zauważyli, że pacjenci, którzy jedli dużo bogatej w witaminę B12 wątróbki mieli lepsze parametry czerwonych krwinek niż ci, którzy od tego rodzaju podrobów stronili. Za swoją pracę otrzymali w 1934 roku Nagrodę Nobla. Czternaście lat później, w 1948 roku, udało im się wyizolować witaminę B12 w chemicznie czystej postaci – krystalicznego, czerwonego proszku – ale nie byli w stanie dokonać chemicznego opisu jej struktury. Dokonała tego w 1956 roku angielska biochemiczka, również laureatka Nagrody Nobla, Dorothy Crowfoot Hodgkin.


Charakterystyka metylokobalaminy

Metylokobalamina jest jednym z najbardziej skomplikowanych związków chemicznych z grupy witamin (jej wzór cząsteczkowy to: C63H91CoN13O14P). Rozpuszczalna w wodzie i wysoce niestabilna chemicznie – wrażliwa na światło i szczególnie podatna na utlenianie – w organizmie lokuje się przede wszystkim w płynie komórkowym, krwi i w innych płynach ustrojowych. Badania na poziomie komórkowym pokazały, że metylokobalamina jest formą witaminy B12, która po dostaniu się do wnętrza komórek jest wykorzystywana nawet 67-krotnie szybciej niż adenozylokobalamina1.


Jaką formę witaminy B12 znajdziemy w suplementach?

Najpowszechniej używaną przez wytwórców suplementów diety formą witaminy B12 jest cyjanokobalamina. Dlaczego właśnie ona? Bo jest najtańsza, a jej produkcja odbywa się prostymi metodami biotechnologicznymi. Metylokobalamina jest droższa w pozyskiwaniu, ale posiada kilka zalet, dzięki którym stosowanie jej jako suplementu witaminy B12 jest korzystniejsze. Na przykład: dzięki zdolności do łatwego przenikania przez błony śluzowe2 może być podawana w formie pastylek do ssania lub sprayu do nosa. Ma to szczególne znaczenie dla osób które cierpią na zaburzenia czynnościowe układu pokarmowego skutkujące problemami z absorpcją składników pokarmowych. Do wchłaniania witaminy B12 przez śluzówkę żołądka i jelit niezbędna jest bowiem odpowiednia ilość kwasu żołądkowego i enzymów proteolitycznych.

Co więcej badania wskazują, że suplementacja metylokobalaminą może być bardziej efektywna, gdyż jest ona magazynowana w organizmie łatwiej i w większej ilości niż pozostałe formy witaminy B12, np. cyjanokobalamina 3.


Możliwe korzyści z zastosowania metylokobalaminy

Metylokobalamina uczestniczy w szeregu procesów zachodzących w organizmie człowieka. Jest odpowiedzialna między innymi za: proces krwiotworzenia – produkcję czerwonych krwinek, utrzymanie prawidłowego metabolizmu homocysteiny, utrzymanie prawidłowego metabolizmu energetycznego, podział komórek.

  • Poprawa wydolności fizycznej

Jedną z ważniejszych funkcji pełnionych przez metylokobalaminę jest jej udział w prawidłowym procesie produkcji czerwonych krwinek – erytrocytów. Komórki te są niezbędne do przenoszenia tlenu pobieranego przez płuca do każdego narządu i tkanki w organizmie, a wysiłek fizyczny sprawia, że zapotrzebowanie mięśni na tlen rośnie. Prawidłowy metabolizm energetyczny podczas treningu sportowego i regeneracji po nim (szczególnie w przypadku osób starszych) w dużej mierze zależy właśnie od poziomów erytrocytów we krwi. Dlatego w takich przypadkach ważna jest odpowiednia podaż witaminy B12 umożliwiająca właściwe dojrzewanie tych ważnych komórek. Wyniki badań pokazują, że większa ilość erytrocytów o nieprawidłowym kształcie przyczynia się do występowania zespołu chronicznego zmęczenia4.

  • Niedokrwistość złośliwa

Niedokrwistość złośliwa wynika z upośledzonego wchłaniania witaminy B12 do krwioobiegu. Jedną z przyczyn takiej sytuacji jest zapalenie błony śluzowej żołądka – choroba Addisona-Biermera. W ostatnim stadium tego schorzenia dochodzi do zniszczenia komórek wyściółki żołądka przez własny układ immunologiczny, a to skutkuje zmniejszonym wydzielaniem kwasu żołądkowego i enzymów niezbędnych do uwalniania zawartej w diecie witaminy B12.

Niedokrwistość złośliwa dotyka głównie osoby starsze – przypuszcza się, że może występować nawet u 2% ludzi po 60. roku życia2. Mechanizm komórkowy tego rodzaju niedokrwistości leży w zmniejszonej aktywności enzymu o nazwie syntaza metioninowa. Enzym ten uczestniczy w metabolizmie kwasu foliowego, który z kolei jest związkiem potrzebnym dla prawidłowych reakcji syntezy kwasów nukleinowych – cząsteczek budujących DNA komórki. Szczególnie wrażliwe na jakość DNA są komórki, które ulegają szybkim i licznym podziałom – takie właśnie są erytrocyty. Witamina B12 jest cząsteczką niezbędną do funkcjonowania tego enzymu, a tym samym prawidłowości procesu krwiotworzenia – prawidłowej syntezy DNA, dojrzewania czerwonych krwinek, odpowiedniego wysycenia ich hemoglobiną i dobrego przygotowania do roli, jaką mają odegrać: transportu tlenu w układzie krwionośnym5.

W przypadku zaburzeń wchłaniania w żołądku bardzo dobrym źródłem witaminy B12 jest właśnie metylokobalamina, ponieważ nie wymaga obecności kwasu żołądkowego do przenikania do krwiobiegu, bo przenika przez błony śluzowe już w jamie ustnej, co umożliwia ominięcie drogi pokarmowej.

  • Łagodzenie dolegliwości towarzyszących stwardnieniu zanikowemu bocznemu

Wysokie porcje metylokobalaminy są stosowane w łagodzeniu dolegliwości towarzyszącym nawet tak ciężkim chorobom jak stwardnienie zanikowe boczne (Amyotrophic Lateral Sclerosis; ALS)6. To nieuleczalna i postępująca choroba neurodegeneracyjna polegająca na uszkodzeniu obwodowego i ośrodkowego neuronu ruchowego, której objawami są: osłabienie i zanik mięśni kończyn, ich niedowład, spastyczność, trudności w oddychaniu. Pomimo że mechanizm działania metylokobalaminy w przypadkach ALS nie został jeszcze poznany, w badaniach wykazano, iż witamina ta może mieć pozytywny wpływ na stan chorych. Wynika to prawdopodobnie z jej ochronnego działania na komórki nerwowe oraz ze stymulowania procesów regeneracji aksonów – wypustek komórek nerwowych, używanych do przekazywania pomiędzy nimi impulsów nerwowych.


Źródła pokarmowe metylokobalaminy

Metylokobalaminę w naszej diecie możemy pozyskiwać jedynie z produktów pochodzenia zwierzęcego: mleka, produktów mlecznych i jaj, natomiast w dużo mniejszej ilości znajdziemy ją w mięsie oraz rybach – tam przewagę stanowi druga forma witaminy B12 – adenozylokobalamina7.

Istnieją doniesienia, że źródłem witaminy B12 mogą być produkty wegetariańskie, takie jak algi czy fermentowane produkty sojowe, choć przeprowadzane badania pokazują, iż związki tam zawarte są jedynie pseudowitaminami B12 (korynoidami), nieaktywnymi biologicznie i nie mogącymi konkurować z aktywnymi witaminami (w tym z metylokobalaminą). Warto pamiętać, że w przypadku wegan (nie spożywających żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego) może prowadzić to do wystąpienia niedoborów witaminy B12. Na szczęście wiele produktów roślinnych jest dziś dodatkowo nią wzbogacana, więc taka żywność staje się dobrym źródłem suplementacji tego mikroskładnika (choć zazwyczaj używa się w tym celu syntetycznej cyjanokobalaminy).

Na potrzeby suplementów diety metylokobalamina jest produkowana jedynie na drodze mikrobiologicznej, przy użyciu wyselekcjonowanych szczepów drobnoustrojów i bez użycia składników pochodzenia zwierzęcego. Dlatego bez obaw może być polecana osobom na diecie wegetariańskiej i wegańskiej8.


Bezpieczeństwo stosowania

  • Witamina B12, w tym i metylokobalamina, należy do związków bezpiecznych do stosowania przez człowieka. W badaniach nie zaobserwowano żadnych toksycznych i niepożądanych skutków jej podawania, nawet w tak dużych dawkach jak 2 mg (2000 µg) dziennie9.

  • Podczas suplementacji witaminą B12 należy mieć na uwadze to, że może ona maskować niedobory kwasu foliowego.


Optymalna suplementacja metylokobalaminą

  • Typowe porcje suplementacyjne to 50–1000 µg (mikrogramów) metylokobalaminy dziennie.

  • Zbyt mała ilość witaminy B12 może być spowodowana niedostatecznym jej spożyciem (w przypadku wegan i wegetarian) lub niedostateczną absorpcją (w przypadku osób starszych i pacjentów z chorobami ograniczającymi wchłanianie składników pokarmowych).

  • Zaleca się stosowanie produktów wysokiej jakości, w standaryzowanej formie (z określonymi zawartościami składników aktywnych), umieszczonych w opakowaniach ze szkła farmaceutycznego, które chroni metylokobalaminę przed działaniem czynników zewnętrznych. Najwyższej jakości preparaty w butelkach z ciemnego szkła farmaceutycznego są standaryzowane, hipoalergiczne i nie zawierają żadnych sztucznych dodatków konserwujących, barwiących, czy smakowych. Preparaty zawierające metylokobalaminę najlepiej nabywać w aptece, farmaceuta z pewnością doradzi, co do rodzaju preparatu, możliwości zastosowania i sposobu spożywania.
     

 

Piśmiennictwo:

Bibliografia:

  1. Banerjee R., Ragsdale S.W.: The many faces of vitamin B12: Catalysis by cobalamin-dependent enzymes. Annu. Rev. Biochem. 2003; 72: 209–247.

  2. Shane B.: Folic acid, vitamin B12, and vitamin B6. In: Stipanuk M., ed. Biochemical and Physiological Aspects of Human Nutrition. Philadelphia: W.B. Saunders Co. 2000: 483–

  3. Okuda K., Yashima K., Kitazaki. T, Takara I.: Intestinal absorption and concurrent chemical changes of methylcobalamin. J. Lab. Clin. fMed. 1973; 81 (4): 557–567.

  4. Carruthers B.M. et al.: Myalgic Encephalomyelitis/Chronic Fatigue Syndrome: Clinical Working Case Definition, Diagnostic and Treatment Protocols. Journal of Chronic Fatigue Syndrome. 2003; 11, 1: 74–76.

  5. Higdon J., Drake V.J., Delage B., Miller J.W.: Vitamin B12. Linus Pauling Institute / Oregon State University. 2015. lpi.oregonstate.edu/mic/vitamins/vitamin-B12. Dostęp 07.09.2018.

  6. Eisai submits new drug application for mecobalamin ultra-high dose preparation as treatment for amyotrophic lateral sclerosis in Japan. 27 May 2015; Eisai Co., Ltd.

  7. Paul C., Brady D.M.: Comparative Bioavailability and Utilization of Particular Forms of B12 Supplements With Potential to Mitigate B12 – related Genetic Polymorphisms. Integrative Medicine. 2017; 16, 1: 42–49.

  8. Watanabe F., Yabuta Y., Bito T., Teng F.: Vitamin B12 – Containing Plant Food Sources for Vegetarians. Nutrients. 2014; 6: 1861–

  9. Kośmider A., Czaczyk K.: Witamina B12 – budowa, biosynteza, funkcje i metody oznaczania. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość. 2010; 5, 72:17–

Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.

{__INFO_O_PUNKTACH_RECENZJI}

Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.

Trec SAW
ALEAmarok NutritionAnnabisBAD ASSBeltorBiogenixBioTech USACannadermDaniscoDr HolisticFA NutritionForeverFormotivaGeneral Hemp MarketingHemPolandIntensonKevin LevroneManukaMediHempNow FoodsNuclear NutritionNutVitOleofarmOlimp Sport NutritionOstroVitResultsScitec NutritionSolgarTrec NutritionTrec WearUniversal Nutrition
Oprogramowanie sklepu shopGold.pl